https://jeeves.nl/app/themes/jeeves-theme/dist/images/header-notification-image.png
Zorg jij ook graag voor anderen? Kom bij ons werken!
Jeeves logo
Jeeves logo

Parkeerkosten bij ziekenhuizen: zo geef je bezoekers meer waar voor hun geld

Met bijna 27.000 handtekeningen is er veel steun voor de petitie ‘Maak parkeren voor ziekenhuisbezoek weer betaalbaar’. De protestactie van seniorenorganisatie KBO-PCOB is 25 juni aangeboden aan de Tweede Kamer. In dit artikel belichten we alle aspecten van deze discussie over parkeerkosten, inclusief reacties van minister Bruins en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), en een optie voor elk ziekenhuis om bezoekers meer waar voor hun parkeergeld te geven.

KBO-PCOB startte de petitie eind april uit onvrede over de ‘torenhoge parkeertarieven’ voor patiënten, hun begeleiders en bezoekers. “Ziekenhuizen lijken parkeerders steeds vaker te gebruiken als melkkoe”, aldus de opstellers van de petitie. De parkeerkosten kunnen oplopen tot 4 euro per uur of 36 euro voor een dagkaart. KBO-PCOB krijgt meldingen van leden die over een langere periode vaak in het ziekenhuis komen en hierdoor honderden euro’s kwijt zijn.

Maatregelen tegen parkeerkosten bij ziekenhuizen

KBO-PCOB, met een kwart miljoen leden de grootste seniorenorganisatie van Nederland, dringt aan op maatregelen tegen de parkeerkosten bij ziekenhuizen. Minister Bruins (Medische Zorg en Sport) moet in overleg treden met gemeenten en (verenigingen van) ziekenhuizen, zo valt te lezen in de petitie.

Onderwerp van gesprek zou het rekenen van redelijke tarieven en liefst helemaal geen parkeerkosten voor ziekenhuisbezoek moeten zijn. Ook het voorbereiden van wetgeving komt aan bod in de petitie, om af te dwingen dat ziekenhuizen betaalbare parkeertarieven rekenen en openheid geven over de besteding van de parkeeropbrengsten.

>>> Lees ook: ‘Stel patiënten en bezoekers gerust met parkeren voor het ziekenhuis’

De petitie stond tot 10 juni open en is 25 juni aangeboden aan Tweede Kamerleden. De resultaten zijn behalve met de Tweede Kamer ook gedeeld met het ministerie van VWS en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ).

Onderzoek NVZ naar parkeerkosten ziekenhuizen

De NVZ heeft zelf onderzoek gedaan naar de parkeerkosten bij ziekenhuizen. Daaruit blijkt dat bij 15 ziekenhuislocaties gratis kan worden geparkeerd. Bij de overige 85 locaties moet parkeergeld worden betaald, tegen gemiddeld 1,35 euro per uur en 6,64 euro per dag.

“Dat is veelal lager dan het gemiddelde uurtarief van parkeerterreinen en parkeergarages van gemeenten, winkelcentra en bij stations”, aldus de NVZ. “Naast dagkaarten zijn bij veel ziekenhuizen ook week- of maandkaarten tegen een gereduceerd tarief verkrijgbaar. Tot slot bieden vrijwel alle ziekenhuizen de mogelijkheid om patiënten gratis te brengen en te halen.”

>>> Tip: Met de thuisbrengservice van Jeeves ontzorgen ziekenhuizen de patiënt in het vervoer naar huis. Het ziekenhuis plaatst de link van de thuisbrengservice online, Jeeves doet de rest.

Ziekenhuizen wenden parkeergelden meestal aan om de exploitatiekosten van de parkeervoorziening te kunnen betalen, vervolgt de NVZ. “In een aantal gevallen bepaalt een externe eigenaar, beheerder of gemeente de parkeertarieven, of is een ziekenhuis genoodzaakt om dezelfde tarieven als naastgelegen parkeergelegenheden te hanteren. Dit laatste is bedoeld om te voorkomen dat patiënten niet meer kunnen parkeren, omdat niet-patiënten teveel gebruikmaken van de parkeervoorziening van het ziekenhuis.”

Reactie minister Bruins op Kamervragen over parkeertarieven

In een brief aan de Tweede Kamer beantwoordde minister Bruins op 17 mei vragen van Kamerleden Ploumen (PvdA) en Geleijnse (50PLUS) over de parkeertarieven bij ziekenhuizen. De minister van Medische Zorg en Sport geeft in de brief aan geen rol of bevoegdheid te hebben ten aanzien van parkeertarieven. “Het parkeerbeleid en de tarieven zijn een verantwoordelijkheid van ziekenhuizen en gemeenten zelf. Het beleid ten aanzien van parkeertarieven is daarbij afhankelijk van de lokale context.”

Bruins hecht wel belang aan goede informatievoorziening vanuit ziekenhuizen over de mogelijkheden om de parkeerkosten, bij veelvuldig gebruik en langdurig verblijf, te beperken. Bijvoorbeeld door te wijzen op de beschikbare kortingsmogelijkheden. Ook wijst hij op de regeling zittend ziekenvervoer voor specifieke groepen patiënten, die per 1 januari 2019 is uitgebreid. Bruins: “Het vervoer wordt vanaf 1 januari 2019 niet alleen vergoed bij een behandeling, maar omvat ook het vervoer naar consulten, onderzoek en controles die als onderdeel van de behandeling noodzakelijk zijn.”

Volgens de minister zijn koepelorganisaties van ziekenhuizen en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) ‘ambtelijk gewezen’ op de terugkerende vragen over parkeertarieven. Het onderwerp zal bovendien aan de orde worden gesteld in het eerstvolgende bestuurlijk overleg Medisch Specialistische Zorg (MSZ). Bruins wijst in zijn beantwoording ook op de hierboven benoemde reactie van de NVZ en sluit desgevraagd niet uit dat zorgverzekeraars mogelijk een rol kunnen spelen. “Maar parkeertarieven blijven uiteindelijk een verantwoordelijkheid van zorgaanbieders en gemeenten.”

Parkeerservice bij ziekenhuizen

Een mogelijkheid voor ziekenhuizen om patiënten en bezoekers meer waar voor hun geld te geven, is het aanbieden van een parkeerservice. Tegen hetzelfde tarief als regulier parkeren kunnen mensen daarmee voor de entree van het ziekenhuis uitstappen. Terwijl een gastheer of gastvrouw hen ontvangt en verder helpt, rijdt een chauffeur de auto naar de parkeerplek. Een ideale oplossing voor ziekenhuizen die hun parkeertarieven niet kunnen verlagen, maar gasten wel meer service willen bieden. Vooral voor mensen die moeilijk ter been zijn of iemand zonder oponthoud willen begeleiden, is de parkeerservice een uitkomst.

Meer berichten

Meer informatie over de parkeerservice voor ziekenhuizen van Jeeves
Parkeerservice