https://www.jeeves.nl/app/themes/jeeves-theme/dist/images/header-notification-image.png
Zorg jij ook graag voor anderen? Kom bij ons werken!
Jeeves logo
Jeeves logo

Gaan de versoepelingen ook gelden binnen ziekenhuizen?

Afgelopen dinsdag hebben we gehoord dat er veel versoepelingen aankomen. De samenleving gaat weer open. Nederland gaat in drie stappen terug naar het “oude normaal”. Een positief bericht voor veel Nederlanders, maar ook een lastige situatie voor de zorg. Gaan de versoepelingen ook gelden binnen de ziekenhuizen?

“Voor een kleinere groep klonk de persconferentie heel anders. Meer als waarschuwingsschot. De heropening van de maatschappij zal onherroepelijk tot zeer veel besmettingen leiden. En dat betekent voor deze groep: wegwezen. Schuilen. (NRC)” Het RIVM schat in Nederland de groep mensen met een afweerstoornis rond de 700,000; een groep waarvoor de versoepelingen betekenen “zoek dekking”.
Dit is een groep met allerlei leeftijden en ziektes, mensen die kerngezond kunnen zijn maar bijvoorbeeld immuun onderdrukkende medicijnen slikken voor een donor orgaan. Het beschermen van kwetsbare mensen is belangrijk voor de brede zorgplicht van ziekenhuizen, er komen veel kwetsbare mensen in de ziekenhuizen.

Daarom kiezen ziekenhuizen als het Maasstad Ziekenhuis en UMC ervoor om de maatregelen te laten gelden binnen. Wij spraken Marian Hommes, teamleider hospitality bij het Maasstad Ziekenhuis, over hoe zij omgaan met de versoepelingen die op 15 februari zijn aangekondigd. Het Maasstad Ziekenhuis kiest ervoor om gastvrouwen en gastheren te laten staan bij de ingang van de poliklinieken, “omdat wij in het ziekenhuis kwetsbare mensen ontvangen en hen een veilige omgeving willen bieden”, zegt Marian.
Het afschaffen van de maatregelen binnen ziekenhuizen is erg risicovol. Ook het UMC en het Erasmus MC hebben naar buiten gebracht extra voorzichtig te zijn, en niet te versoepelen om de veiligheid en continuïteit van de zorg voorop te kunnen stellen.

Door het beschermen van kwetsbare groepen in de ziekenhuizen kunnen misverstanden ontstaan. Sinds de persconferentie hebben gastvrouwen en gastheren te maken met toenemend onbegrip over wel of geen mondkapje en anderhalve meter. Het kan verwarrend zijn voor bezoekers om coronamaatregelen tegen te komen wanneer deze op andere plekken afgeschaft zijn.

Joop Klein, coördinator van de Jeeves gastheren en gastvrouwen in het Erasmus MC, vertelde ons “mensen hebben al zo lang te maken met de maatregelen en nu blijven deze ter bescherming van kracht in de ziekenhuizen. Dat is logisch, maar vergt veel communicatie”. Het is van belang om op een duidelijke en gastvrije manier te communiceren naar gasten wat zij kunnen verwachten.

Benieuwd wat Jeeves in deze nieuwe situatie kan betekenen binnen uw ziekenhuis? Vraag een kennismakingsgesprek aan! We delen niet alleen onze ervaring, maar ook die van tientallen andere ziekenhuis locaties in Nederland.

Meer berichten

Verbeter de gastvrijheid van uw organisatie. Neem nu contact met ons op!
Contact