https://www.jeeves.nl/app/themes/jeeves-theme/dist/images/header-notification-image.png
Zorg jij ook graag voor anderen? Kom bij ons werken!
Jeeves logo
Jeeves logo

VU handhaaft rookvrijbeleid en 1,5 meter met terreincoaches

terreincoaches

Onderwijsinstellingen zijn per 1 augustus 2020 wettelijk verplicht om een rookvrij terrein te hebben en hierop te handhaven. Hoewel de NVWA pas vanaf 1 januari 2021 toeziet op de naleving, zet de Vrije Universiteit (VU) vanaf september terreincoaches in om zowel het rookvrijbeleid als de anderhalve meter afstand te handhaven.

De VU Campus is sinds 31 mei van dit jaar al volledig rookvrij. De universiteit wil hiermee een nog prettigere en gezondere omgeving realiseren voor de studenten en medewerkers. Daarnaast zijn scholen in het primair en voortgezet onderwijs, mbo en hoger onderwijs per 1 augustus verplicht om te zorgen voor rookvrije onderwijsterreinen.

“Onderwijsinstellingen krijgen vijf maanden de tijd om het rookverbod in te stellen, aan te duiden en te handhaven”, vertelt Dimitri Venetis, Hoofd Logistiek aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU). De VU heeft ervoor gekozen om per 1 september te handhaven op het niet-roken op de campus. “We willen de eerstejaars studenten meteen meenemen in ons rookvrijbeleid”, aldus Venetis. “Het zal vanwege de coronamaatregelen rustiger zijn met studenten en medewerkers dan voorheen, maar we starten wel met handhaven, ook wat betreft de anderhalve meter afstand.”

Impact van het rookvrijbeleid

Het rookvrijbeleid van de VU heeft veel impact op medewerkers en studenten, beseft Venetis. “Veel mensen roken nog, ook medewerkers. Straks kan dat echt niet meer op de campus. We hebben een campus met tien gebouwen en een enorme oppervlakte. Als je niet op de campus mag roken, betekent dit dat je soms tien minuten moet lopen voordat je een sigaret kunt opsteken. Ik ben heel benieuwd hoe dat straks gaat. Misschien zoeken rokers elkaar wel op aan de randen van de rookvrije zone. Tegelijkertijd bieden we medewerkers ook cursussen aan om te stoppen met roken.”

De-escalerend optreden met terreincoaches

Terreincoaches zullen medewerkers en studenten attenderen op het nieuwe rookbeleid en het houden van anderhalve meter afstand. Mensen die zich daar niet aan houden, worden op een vriendelijke wijze aangesproken. Venetis: “We kunnen niemand dwingen of fysiek buiten de rookvrije zone plaatsen, maar mensen wel aanspreken en de-escalerend optreden. Onze ervaring in handhaving leert dat je soms de raarste situaties meemaakt en dat sommige mensen niet voor rede vatbaar zijn, maar het overgrote deel reageert goed op de terreincoaches.”

De terreincoaches zijn mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, die de VU via Randstad Participatie inzet. “We werken al enkele jaren met deze terreincoaches, onder meer voor handhaving rond het parkeren van fietsen, scooters en auto’s. Mensen reageren heel positief op hen”, aldus Venetis. Vanaf 1 september nemen negen terreincoaches de handhaving op het rookvrijbeleid en de anderhalve meter voor hun rekening. In de avond nemen beveiligingsbeambten van de VU deze taak over.

Gastvrije terreincoaches en buddies

Om de nieuwe taak zo goed mogelijk uit te voeren, voert de VU het buddy systeem in. Gedurende twee weken lopen professionele gastvrouwen en gastheren van Jeeves mee met de terreincoaches. “De terreincoaches hebben, met heel verschillende achtergronden, een stukje begeleiding nodig”, licht Venetis toe. “Zodat ze mensen op een goede manier aanspreken en een de-escalerend effect hebben. We selecteren hen ook op houding en gedrag. Als gastvrije dienstverlener ondersteunt Jeeves de terreincoaches daarbij, als een soort mentor. Dat gebeurt twee weken in september en herhalen we in 2021 met nog eens twee weken.”

De inzet van de terreincoaches is in eerste instantie voor de duur van een half jaar. “Na drie à vier maanden zullen we evalueren”, aldus het Hoofd Logistiek van de VU. “Ik vermoed dat handhaving op het niet-roken, dat impact heeft op zoveel studenten en medewerkers, blijvend nodig is. Maar laten we eerst zien wat het komende halfjaar brengt.”

Heeft u interesse in terreincoaches voor uw organisatie?

Neem contact op

Lees ook:

Jeeves breidt gastvrije dienstverlening uit naar gemeenten en onderwijs

Gastvrij handhaven van 1,5 meter in het voortgezet onderwijs

 

Meer berichten

Verbeter de gastvrijheid van uw organisatie. Neem nu contact met ons op!
Contact