https://www.jeeves.nl/app/themes/jeeves-theme/dist/images/header-notification-image.png
Zorg jij ook graag voor anderen? Kom bij ons werken!
Jeeves logo
Jeeves logo

Amsterdam UMC: ‘Terreincoaches zijn de spil van ons rookvrijbeleid’

Amsterdam UMC is sinds oktober 2019 rookvrij. Vroege communicatie en de inzet van terreincoaches zijn de succesfactoren van het rookvrijbeleid, vertelt Michiel Huffmeijer, beleidsmedewerker facilitair bedrijf bij locatie Vumc. “Mensen spreken elkaar nu zelfs aan op rookgedrag.”

Volgens het Nationaal Preventieakkoord moeten alle Nederlandse ziekenhuizen in 2025 rookvrij zijn. De meesten treffen voorbereidingen en sommigen zijn al zover, zoals het Amsterdam UMC. “Als academisch ziekenhuis vonden we dat we zo snel mogelijk rookvrij moesten zijn”, vertelt Michiel Huffmeijer, beleidsmedewerker facilitair bedrijf bij locatie VUmc. “We willen bijdragen aan een gezonde levensstijl. Niet roken en niet belast worden met de schadelijke gevolgen van sigarettenrook hoort daarbij. Iedere gast moet op een prettige manier ons gebouw in kunnen gaan.”

Goed voorbereiden

Nog voordat het beleid in oktober 2019 werd ingevoerd, konden bezoekers wennen aan de nieuwe regelgeving, vertelt Huffmeijer. Rookvrijambassadeurs informeerden de medewerkers, terreincoaches van Jeeves informeerden de bezoekers dat roken niet meer is toegestaan. Vervolgens voerde het ziekenhuis de antirookmaatregelen gefaseerd in, waardoor roken niet meer uitnodigend was.

>>> Lees ook: Een rookvrij ziekenhuis: over nut, noodzaak en toepassing in de praktijk

De aanpak ging ver, want alles wat met roken te maken had moest van het terrein. Zo verdwenen de sigarettenprullenbakken, rookabri’s en alle opgerookte sigaretten. Huffmeijer: “We trokken dit zover mogelijk door. Want als er nog een sigarettenprullenbak zou staan, zouden we het roken toch faciliteren.”

Maar met het verwijderen van de prullenbakken en tegels was het probleem niet weg. Nog steeds trapten mensen vlak voor het ziekenhuis hun sigaret uit. “Dat was tegenstrijdig met ons beeld van een rookvrij gebied”, aldus Huffmeijer. “Als oplossing verhoogden we de schoonmaak in de eerste weken na 1 oktober.”

Proactief communiceren met terreincoaches

De terreincoaches blijken de spil van het rookvrijbeleid. Huffmeijer: “Zij zagen wat er op het voorplein gebeurde en vroegen vriendelijk of mensen hun sigaret uit wilden doen. Niet ‘hé, het is verboden hier om te roken’, maar ‘weet u dat wij een rookvrij ziekenhuis zijn?’. Deze voorkomende communicatiewijze maakte mensen bewust van onze keuze. Met als gevolg dat mensen elkaar nu zelfs aanspreken op rookgedrag.”

Kenmerken van onze gastvrouwen en -heren

Het rookvrijbeleid is nu een jaar een feit, maar de terreincoaches zijn er nog steeds. “Deels willen we voorkomen dat mensen in hun oude patroon vallen. Maar ze zijn ook van enorme toegevoegde waarde gebleken voor gastvrijheid. De terreincoaches verbeteren de beleving van patiënten en bezoekers door mensen te verwelkomen, de weg te wijzen of helpen uit de auto te stappen. Ze zijn dus onmisbaar geworden.”

Verdere stappen

Het ziekenhuis is sinds oktober 2019 rookvrij, maar wil verder gaan dan dat. Ze informeert bezoekers en medewerkers actief over de mogelijkheden om te stoppen met roken. Ook werkt het ziekenhuis mee aan een rookvrije Zuidas. Huffmeijer: “We willen naar een gebied toe waar medewerkers en bezoekers helemaal niet meer in aanraking komen met rook. Hogescholen en universiteiten zijn al rookvrij. Diverse organisaties hebben aangegeven ook rookvrij te willen worden en er lopen nog gesprekken met bedrijven. We zetten stappen, maar we zijn er nog lang niet.”

Overweegt u de inzet van terreincoaches? We informeren u graag over de mogelijkheden!

Neem contact op

Lees ook:

VU handhaaft rookvrijbeleid en 1,5 meter met terreincoaches

Meer berichten

Verbeter de gastvrijheid van uw organisatie. Neem nu contact met ons op!
Contact