https://www.jeeves.nl/app/themes/jeeves-theme/dist/images/header-notification-image.png
Zorg jij ook graag voor anderen? Kom bij ons werken!
Jeeves logo
Jeeves logo

Voormalig KvK-voorzitter: ‘De voordelen van een directiechauffeur zijn evident’

Als druk bezet man heeft Frans Lavooij al ruim twintig jaar een directiechauffeur tot zijn beschikking. De voordelen zijn legio, vertelt de directeur van Nedspice en voormalig voorzitter van de Kamer van Koophandel. “Natuurlijk kun je ook zelf rijden, maar dat is veel minder efficiënt.”

Frans Lavooij is vaak onderweg. Voor specerijenbedrijf Nedspice, waarvan hij directeur-grootaandeelhouder is, of vanwege de nevenfuncties die hij bekleedt. Lavooij beschouwt het hebben van een directiechauffeur als een groot goed. “Ik nam de chauffeursdienst al af voordat ik in 2002 aantrad als voorzitter van de Rotterdamse Kamer van Koophandel. De frequentie nam toen wel sterk toe. Zeker toen ik in 2008 voorzitter van de landelijke Kamer van Koophandel werd, reed de chauffeur in sommige weken elke dag voor.”

Na zijn periode bij de Kamer van Koophandel bleef Lavooij gebruikmaken van de chauffeursdiensten van Jeeves, maar dan privé en in een wat lagere frequentie. “Maar toch zeker nog meerdere keren in de week.”

Voordelen van een directiechauffeur

Volgens Lavooij zijn er meerdere goede redenen om een directiechauffeur af te nemen, al dan niet gedetacheerd. “Neem de tijdwinst. Soms heb ik vier of vijf afspraken op een dag. Met een chauffeur ben je geen tijd kwijt aan parkeren, je kunt zo in- en uitstappen. Daardoor kun je afspraken zelfs dichter op elkaar plannen. Onderweg kun je stukken doornemen voor de volgende vergadering en je raakt niet vermoeid door lange ritten.”

Wie tijdens de lunch of een diner een glas wijn wil drinken, hoeft bovendien niet na te denken over het vervoer. Lavooij: “Ik zie wel eens mensen met een borreltje op, dat ik denk: moet die nog naar huis rijden? Of dat ze gestrest binnen lopen omdat ze de auto niet kwijt konden. Die hadden zich een hoop irritatie en mogelijke problemen kunnen besparen met een chauffeur.”

Functioneel gebruik van de auto

Een directiechauffeur is voor Lavooij inmiddels zo vanzelfsprekend, dat hij er rekening mee houdt bij de aanschaf van een nieuwe auto. “Zit de achterbank comfortabel, is de verlichting goed, is er ruimte genoeg, kan ik wat schrijven, dat soort zaken.” De directeur van Nedspice gebruikt de auto naar eigen zeggen heel functioneel. “Ik heb geen behoefte aan alledaagse praatjes. Het is plezierig als de chauffeur zich dat realiseert. Verder vind ik het belangrijk dat hij proactief is, bijvoorbeeld door vooraf de route te checken, professionaliteit uitstraalt en correct gekleed is.”

Vertrouwensband met de directiechauffeur

Lavooij hecht aan een vast persoon als directiechauffeur. “Het is handig als de chauffeur mijn echtgenote, kinderen, kleinkinderen of relaties herkent als deze moeten worden vervoerd. Ook kent de chauffeur de locaties waar ik vaker kom, inclusief parkeergelegenheid en de plekken om een hapje of drankje te doen.” Een ander voordeel van een vaste directiechauffeur is de vertrouwensband die ontstaat. Lavooij: “Ik voer ook privégesprekken in de auto of praat over zakelijke beslissingen. Dan moet je er blind op kunnen vertrouwen dat de chauffeur dat voor zichzelf houdt.”

‘Zelf rijden beviel me slecht’

De samenwerking met Jeeves omschrijft Lavooij als ‘heel professioneel’. “Klantgericht, goed georganiseerd en ze leveren uitstekende chauffeurs. Het is nog niet voorgekomen dat een voorselectie van een directiechauffeur tot een teleurstelling leidde. Jaarlijks nemen we de samenwerking door en worden eventuele aandachtspunten doorgevoerd. Ik ben er erg tevreden over, anders zou ik niet al zo lang een chauffeur van Jeeves afnemen. Een korte tijd heb ik zelf gereden, maar dat beviel me slecht. Ik was veel minder efficiënt.”

Rationele afweging bij een directiechauffeur

Zou Lavooij collega-directeuren en bestuurders aanbevelen om een directiechauffeur af te nemen? “Dat hangt van hun functie af. Als ze een kantoorbaan hebben, zou ik het niet doen. Maar wie gevarieerde dagen met afspraken buiten de deur maakt, heeft er veel meer behoefte aan. Sommige mensen zien een chauffeur nog als onnodige luxe. Maar dat is een weinig rationele afweging. Natuurlijk kun je ook zelf rijden, maar de voordelen van een directiechauffeur zijn dusdanig evident, dat voor mij de keuze heel eenvoudig is.”

Meer berichten

Bent u op zoek naar een directiechauffeur? Jeeves is u graag van dienst!
Chauffeurs